Corona en uitvaart

De invloed van corona / het coronavirus (COVID-19) op uitvaarten.

Ook binnen de uitvaartbranche zijn er de afgelopen tijd veel ontwikkelingen geweest rondom het coronavirus. Omdat ik van veel mensen vragen krijg over de invloed die het virus heeft op een uitvaart, heb ik een aantal belangrijke zaken en maatregelen op een rijtje gezet voor je.

Als iemand overlijdt aan het coronavirus

Ook als je dierbare is overleden aan het coronavirus (of bij een vermoeden daarvan) kun je mij 24 uur per dag bellen. Het is wel belangrijk dat je mij meteen meldt dat er sprake is van (een vermoeden van) besmetting met het coronavirus. Ik ben op de hoogte van de meest recente voorzorgsmaatregelen rondom het virus en kan je hierover informeren.

Het bespreken van de uitvaart

Wanneer je dierbare is overleden kom ik in principe nog steeds bij je thuis. Belangrijk hierbij is dat we ons aan de onderlinge afstand van 1,5 meter kunnen houden.

Als één van de nabestaanden symptomen heeft van het coronavirus kan hij/zij niet bij het gesprek aanwezig zijn, of we besluiten samen om het gesprek telefonisch of via beeldbellen te voeren. We stemmen samen af wat het verstandigste is op dat moment. Uiteraard ben ik op de dag van de uitvaart aanwezig om het afscheid voor jullie te verzorgen.

Is een overledene nog besmettelijk?

Als een overledene besmet is met het coronavirus volg ik de voorzorgsmaatregelen op die door het RIVM zijn vastgesteld. Het virus kan buiten het lichaam maar kort overleven, variërend van enkele uren tot een dag. De overdracht van het virus gaat echter via druppels die ontstaan door hoesten en niezen. Dit vormt na het overlijden dus maar een klein risico. Uit voorzorg draag ik wel beschermende kleding tijdens het moment van de laatste verzorging.

Uitvaart en het coronavirus

De uitvaart van een overledene die besmet is met het coronavirus kan tot op heden gewoon plaatsvinden. Wel moeten er extra voorzorgsmaatregelen worden genomen. De belangrijkste richtlijnen hierbij zijn:

  • Het verschilt per afscheidslocatie hoeveel personen aanwezig mogen zijn bij een afscheidsceremonie. Dit stelt elke locatie zelf vast.
  • Er moet een onderlinge afstand van minimaal 1,5 meter gehandhaafd worden tussen alle aanwezigen. Personen die samen een huishouden vormen mogen wel dicht bij elkaar zitten.
  • Er mogen geen handen geschud worden bij het condoleren. U kunt uw medeleven op een andere manier kenbaar maken.
  • Het verschilt per crematorium of het in deze periode mogelijk is om de overledene te begeleiden naar de crematieruimte en/of bij de invoer aanwezig te zijn.

Nabestaanden die niet aanwezig zijn bij de afscheidsplechtigheid kunnen de uitvaart bijvoorbeeld volgen via een livestream verbinding of de afscheidsdienst achteraf middels een geluids- of video opname terugkijken. Het is afhankelijk van de locatie waar de uitvaart plaatsvindt welke mogelijkheden hiervoor zijn. Ik kan je hierover informeren. Bij mooi weer kun je aan een ceremonie in de open lucht denken. Zodat jullie als nabestaanden toch aanwezig kunnen zijn en afscheid kunnen nemen, maar door de ruimte wel de mogelijkheid hebben om de 1,5 meter afstand tussen aanwezigen te bewaren.

Catering voor of na een afscheid

Het is mogelijk om gebruik te maken van cateringfaciliteiten. Locaties treffen zelf de nodige maatregelen om dit veilig en conform de richtlijnen te organiseren. Heb je vragen of onzekerheden over afscheid nemen en corona? Mail, bel of app me dan gerust: contact@stefanboddenberg.nl / 06-8333 4824

Meestgestelde vragen over corona en de uitvaart

Corona en uitvaart

De invloed van corona / het coronavirus (COVID-19) op uitvaarten. Ook binnen de uitvaartbranche zijn er de afgelopen tijd veel ontwikkelingen geweest rondom het coronavirus. Omdat ik van veel mensen vragen krijg over de invloed die het virus heeft op een uitvaart, heb ik een aantal belangrijke zaken en maatregelen op een rijtje gezet voor Lees meer

Kunnen we rouwbezoek ontvangen in deze coronacrisis?

Het is mogelijk om rouwbezoek te ontvangen in het uitvaartcentrum. Hoeveel bezoekers er tegelijk mogen komen verschilt per uitvaartcentrum. Thuis kun je rouwbezoek ontvangen tot max. 6 personen tegelijk, mits het mogelijk is om daarbij de 1,5 meter onderlinge afstand te behouden.

Lees meer

Interview over corona en uitvaarten

Door Indebuurt Arnhem werd ik aan het begin van ‘coronatijd’ geïnterviewd over de invloed van het coronavirus op uitvaarten. Let op; niet alle informatie uit het artikel is meer actueel. Je leest het artikel hier.

Over de auteur

Stefan Boddenberg

Mijn missie is dat het afscheid een ultiem portret wordt van wie jouw dierbare was. Gedurende ons hele leven zijn we bezig om uiting te geven aan onze persoonlijkheid: hoe we er uitzien, het werk dat we doen, de invulling van onze vrije tijd. Toch worden er bij een uitvaart nog maar weinig mogelijkheden benut om uitdrukking te geven aan wie we werkelijk zijn. Terwijl een afscheid van een dierbare een weerspiegeling zou moeten zijn van diens leven en persoonlijkheid. Meldnummer bij overlijden: 06 83 33 48 24. Mijn werkgebied beperkt zich zeker niet tot mijn eigen woonplaats. Ik ben werkzaam in en rond de regio's Arnhem, Rheden, Zevenaar, Doetinchem en Enschede. Uiteraard kun je ook van mijn diensten gebruik maken als je buiten deze regio's woont. Voor vragen of informatie ben ik telefonisch, via sms of WhatsApp bereikbaar. Stuur je liever een e-mail? Dat kan via contact@stefanboddenberg.nl