Kinderen en afscheid

Kinderen betrekken bij afscheid

Het is onze natuurlijke reactie om kinderen te willen beschermen tegen de dood, pijn en rouw. We willen ze er ver vandaan houden.
Maar zo zit het leven niet in elkaar. Verlies hoort bij het leven. Ook bij dat van kinderen. We kunnen niet voorkomen dat kinderen verdriet ervaren wanneer iemand overlijdt.  We kunnen ze wel leren dat de dood bij het leven hoort. Dit kunnen we doen door ze te betrekken bij het afscheid en de dagen tussen het overlijden en de uitvaart.

Kinderen en hun rouwproces

Oprechte aandacht voor kinderen in een periode van verlies is erg belangrijk. Als zij niet betrokken worden, kunnen ze hier op latere leeftijd last van krijgen. Door kinderen actief te betrekken bij het afscheid draag ik graag bij aan het kunnen verweven van het verlies in hun verdere leven.

De betrokkenheid bij het afscheid nemen van een dierbare is belangrijk voor het rouwproces en het beeld dat kinderen hebben van de dood. We kunnen kinderen leren dat het normaal is dat ze iemand missen en dat ze verdriet hebben. Afhankelijk van de leeftijdsfase en de band die ze met de overledene hebben, beleven kinderen het overlijden op geheel eigen wijze. Het is belangrijk om kinderen zo eerlijk en concreet mogelijk te vertellen wat er aan de hand is.

Kinderen kunnen op verschillende manieren hun aandeel hebben 

Tijdens de uitvaart en in de dagen tussen het overlijden en de uitvaart kunnen kinderen, afhankelijk van hun leeftijd en ontwikkeling, op verschillende manieren hun aandeel hebben. Zo kunnen zij helpen bij het uitzoeken van de kist en de kleding die de overledene aan krijgt, muziek uitzoeken, zelf musiceren, zingen of dansen, de kist beschilderen of kaarsjes aansteken tijdens de afscheidsplechtigheid. Ook het maken van een tekening, het voorlezen van een verhaal of gedicht, het plakken van de postzegels of het dragen van de bloemstukken zijn rollen die kinderen zouden kunnen vervullen.Emoties van kinderen

Kinderen rouwen op hun eigen manier. Meestal gebeurt dit in een veelheid van korte momenten. Daarbij zijn kinderen vaak erg gevoelig voor sfeer en emoties. Dit kan soms een heftige uitwerking hebben op hun gemoedstoestand. Het is voor een kind meestal lastig om zijn of haar emoties in woorden uit te drukken. Vaak is het makkelijker om uiting te geven aan gevoel door praktische dingen te doen.

Dit kan een bepaalde taak zijn in het regelen van de uitvaart of tijdens de afscheidsplechtigheid. Maar dit kan bijvoorbeeld ook door het maken van een mooie tekening of schilderwerk aan de keukentafel. Voor kinderen heb ik speciale materialen die ik mee kan nemen in de dagen tussen het overlijden en de uitvaart, zoals een bak met knutselspullen, werkboekjes en voorleesboekjes.

Verlies van een kind

Wanneer je afscheid moet nemen van je eigen kind lijkt het bijna onmogelijk om dat verlies ooit in je leven te kunnen verweven. Toch is een waardevol afscheid de eerste belangrijke stap in dit proces. Hoe jong of oud je kind ook is, ik ben er in moeilijke tijden om je vanuit liefde te helpen.

Een kind hoort niet te overlijden. Een kind zou moeten opgroeien, genietend van een zorgeloze jeugd. Het verlies van een kind is iets wat niemand ooit mee wil maken. Misschien is het wel het ergste wat er in je leven kan gebeuren. Het overlijden van een kind veroorzaakt een onvoorstelbaar groot verdriet en roept veel verschillende emoties op.

Het voelt bijna onmogelijk om afscheid te nemen van je kind, maar jullie staan er niet alleen voor. Samen kunnen we vorm en inhoud geven aan een waardevol afscheid. Een mooi en persoonlijk afscheid waaruit je de troost en kracht kunt putten om dit verlies ergens in het leven te kunnen verweven.

Waar je ook woont, ik sta voor je klaar

Mijn werkgebied beperkt zich zeker niet tot mijn eigen woonplaats. Ik ben werkzaam in Arnhem, Elst, Huissen, Velp, Rheden, Dieren, Doesburg, de Liemers, de Achterhoek en Twente. Uiteraard kun je ook van mijn diensten gebruik maken als je buiten deze regio's woont.

Voor vragen of informatie ben ik telefonisch, via sms of WhatsApp bereikbaar.

Stuur je liever een e-mail? Dat kan via contact@stefanboddenberg.nl

Het geeft jezelf rust als je je laatste wensen opgeschreven en besproken hebt. Hoe pak je dat aan?

Je naaste is overleden, wat wordt er van jou verwacht, wat kun je doen?

De uitvaart regelen en verzorgen, wat kun je uit handen geven?

Doet het ertoe waar en of je verzekerd bent?

Aan welke kosten moet je denken en hoe krijg je inzicht?

Regeldingen waaraan je nog helemaal niet hebt gedacht? Zo ziet de nazorg eruit.