Duurzame uitvaart

Verduurzaam je uitvaart in kleine stappen

Op het moment dat je kiest voor een duurzaam leven, denk je bijvoorbeeld aan het verduurzamen van je garderobe, isoleren van je huis, pak je vaker de fiets dan de auto. Maar heb je er weleens bij stilgestaan dat het mogelijk is om jouw uitvaart of die van je naaste zo duurzaam mogelijk te maken? Omdat ik de vraag naar duurzame uitvaarten vaker krijg, heb ik de mogelijkheden voor je op een rij gezet.

Om maar met de deur in huis te vallen: de meeste uitvaarten zijn helemaal niet zo duurzaam. Per onderdeel en in kleine stappen kun je de keuzes zo maken dat ze vriendelijker zijn voor het milieu. Vraag je daarbij altijd af wat voor jou of je naaste past. Welke keuze is goed voor jou als mens en klopt deze bij je duurzame visie?

Marieke van Driel (duurzaamheidsadviseur, eigenaar van Marieke heeft een Missie) interviewde me in een video opname over kleine, duurzame stappen. We gaan in gesprek over de mogelijkheden voor een groenere uitvaart.

De meest duurzame oplossing: Natuurbegraven

Gelukkig kan ik je vertellen welke optie het meest duurzaam is als je begraven wilt worden. Dat is de natuurbegrafenis. Bij natuurbegraven geef je jouw lichaam terug aan de natuur en word je als het ware opgenomen in de cirkel van het leven. Het lichaam van de overledene wordt begraven in een natuurgebied, een bloemenveld of bosgebied. De grafrust is eeuwigdurend, een natuurgraf wordt niet meer geruimd.

Wil je meer weten over natuurbegraven? Kijk dan hier.

Aan een natuurbegrafenis wordt een aantal eisen gesteld dat de impact op het milieu zo laag mogelijk maakt. Daar kun je je door laten inspireren voor wat betreft de keuzes die je maakt voorafgaand aan de crematie en traditionele begrafenis.

Wat kun je doen om die kleine, duurzame stappen te zetten?

Kies voor een biologisch afbreekbare omhulling
Bij natuurbegraven ben je verplicht te kiezen voor een omhulling die bestaat uit natuurlijke materialen. De kist kan bijvoorbeeld van massief FSC-gekeurd hout of riettwijgen zijn. Een wade kan van katoen, hennep, wol of linnen zijn. Laat je inspireren door deze keuzes voor natuurlijke materialen, ook als een crematie of een traditionele begrafenis beter bij jou of je naaste past.

Kies voor kleding die biologisch afbreekbaar is
We kleden de overledene mooi aan. Sta op dit punt eens stil bij de kledingkeuze en kies kleding die gemaakt is van 100% natuurlijke materialen die biologisch afbreekbaar zijn. Katoen, hennep, linnen, wol. Laat panty’s en polyester kledingstukken of sieraden van plastic weg. Deze keuze zorgt bij een crematie voor minder giftige schadelijke stoffen in de lucht en bij de natuur- en traditionele begrafenis kan de kleding opgenomen worden door de natuur.

Maak het vervoer zo min mogelijk belastend voor het milieu
Er zijn steeds meer elektrische rouwauto’s in te zetten voor het vervoer naar de uitvaart. Zelf werk ik samen met Correct Monnereau. Zij zijn op de hoogte van de meest duurzame ontwikkelingen op het gebied van rouwvervoer. Ze bieden bijvoorbeeld auto’s aan die rijden op biobrandstof en ze beheren een groot natuurgebied waarmee ze zorgen voor CO2-reductie.

Wist je dat er ook andere alternatieven zijn? Zoals een rouwbakfiets? Of wat vind je van de speciale uitvaartbus? In het midden van de bus komt de kist met de overledene te staan. Nabestaanden kunnen rondom plaatsnemen. De overledene wordt op deze wijze omringd door mensen die nabij waren. Dit scheelt niet alleen een hele rouwstoet aan auto’s maar is ook een bijzonder liefdevolle manier om samen met de overledene de laatste reis te maken.

Maak impact, zeg het met bloemen
Misschien niet het eerste voorbeeld waaraan je denkt: de bloemen! Bloemen vergaan op een natuurlijke manier na de uitvaart en de negatieve effecten daarvan lijken misschien minimaal maar schijn bedriegt. De bloemenindustrie is een van de meest vervuilende op de wereld.

Bloemen weglaten van een uitvaart is een logische optie waaraan je kunt denken, maar die keuze past niet bij elk mens. Het kan bijvoorbeeld als kaal, leeg of onpersoonlijk worden ervaren voor de nabestaanden als er geen bloemen zijn of mogen worden meegebracht.

Bij een natuurbegraafplaats vraagt men de nabestaanden vaak een tak of bloem mee te brengen uit de eigen tuin. Deze verzameling bloemen en takken vormt op het moment van het afscheid een bijzonder mooi en uniek rouwstuk. Iedereen die naar de uitvaart is gekomen geeft op deze wijze een persoonlijke touch aan dit moment.

Je kunt ook kiezen voor de bloemenband: een elastieken band met insteekhoesjes wordt om de kist aangebracht. Nabestaanden kunnen de eigen meegebrachte bloemen of takken insteken. Dit is naast heel persoonlijk en milieuvriendelijk een kostenbesparende oplossing.

Wil je graag een traditioneel bloemstuk laten maken? Kies dan voor biologisch geteelde bloemen en een oase die voor 100% afbreekbaar is in de natuur. Laat linten van polyester weg en kijk naar mogelijkheden gemaakt van natuurlijk materiaal.

Zelfs met de rouwkaart kun je impact maken
Kies bijvoorbeeld voor een kaart en envelop gemaakt van gerecycled papier of met een FSC-keurmerk. Denk aan drukwerk gedrukt met biologisch afbreekbare inkt zonder giftige pigmenten. Of wat steeds gebruikelijker wordt: verstuur de rouwkaart digitaal of maak via social media bekend wanneer en waar de uitvaart plaatsvindt.

De koffietafel: kies voor fairtrade en biologisch
Wil je na de afscheidsceremonie een koffietafel houden met de nabestaanden? Overweeg een keuze voor biologische fairtrade koffie en thee, hapjes en drankjes geleverd door biologische winkels uit de omgeving of zet een biologische cateraar in voor dit gedeelte van het afscheid.

Mocht dit mogelijk zijn: kies voor een elektrische crematie
Voor cremeren is veel energie nodig. Daar komt bij dat gas niet wordt gezien als een milieuvriendelijke oplossing. Er zijn steeds meer crematoria die elektriciteit in plaats van gas inzetten voor het crematieproces. Ik ben op de hoogte van de ontwikkelingen en hou deze goed in de gaten zodat ik je kan helpen hiervoor te kiezen, als dit jouw voorkeur of die van je naaste heeft.

Vanaf het moment dat dit mogelijk is in Nederland: kies voor resomeren
Een techniek die stukken minder energie verbruikt dan cremeren is resomeren. Deze techniek is milieuvriendelijk en energieneutraal maar nog niet beschikbaar in Nederland.

Door middel van water en een alkalische vloeistof dat onder hoge druk wordt gezet, wordt het lichaam van de overledene als het ware opgelost. Het water dat overblijft is steriel en kan na filtering worden weggespoeld. Er blijft alleen een stof over, vergelijkbaar met wat er van het lichaam van de overledene overblijft na een crematie. Deze stof kun je bewaren in een urn of uitstrooien.

Voordat resomeren in Nederland mag worden toegepast zal de wet op lijkbezorging moeten worden aangepast. Ook van deze ontwikkelingen blijf ik op de hoogte en op het moment dat deze optie jouw voorkeur of die van je naaste heeft, gaan we samen kijken wat er mogelijk is.

Alles staat of valt met de juiste voorbereiding

Welke duurzame keuzes je ook maakt, alles staat of valt met de juiste voorbereiding. Ik zorg ervoor dat ik op de hoogte ben van alle mogelijkheden en veranderingen in de uitvaartwereld. Mede door de partners met wie ik samenwerk, kun je erop vertrouwen dat ik je goed kan adviseren als je wilt kiezen voor een zo duurzaam mogelijke uitvaart. Voor jezelf of voor je naaste.

Het gaat erom dat je goed luistert naar wat jij zou willen, naar wat past bij jou of je naaste. Welke mogelijkheden om het milieu minder te belasten spreken jou aan of passen bij je naaste? Zijn er bij leven al duurzame keuzes die je zou willen vastleggen in het boekje ‘Mijn laatste wens’? Of wil je met mij in gesprek over de keuzes die je zou willen maken?

Het boekje vraag je aan via deze pagina, een gesprek met mij kan je hier aanvragen. Ik kijk graag samen met jou naar wat je kunt doen om de uitvaart zo duurzaam en persoonlijk mogelijk te maken.

Meer lezen over de meest duurzame keuze?

Ik werd geïnterviewd voor Vakblad Uitvaart door Gonneke Bonting over de toename van natuurbegraven.
Je kunt het artikel lezen via deze link.

Waar je ook woont, ik sta voor je klaar

Mijn werkgebied beperkt zich zeker niet tot mijn eigen woonplaats. Ik ben werkzaam in Arnhem, Elst, Huissen, Velp, Rheden, Dieren, Doesburg, de Liemers, de Achterhoek en Twente. Uiteraard kun je ook van mijn diensten gebruik maken als je buiten deze regio's woont.

Voor vragen of informatie ben ik telefonisch, via sms of WhatsApp bereikbaar.

Stuur je liever een e-mail? Dat kan via contact@stefanboddenberg.nl

Het geeft jezelf rust als je je laatste wensen opgeschreven en besproken hebt. Hoe pak je dat aan?

Je naaste is overleden, wat wordt er van jou verwacht, wat kun je doen?

De uitvaart regelen en verzorgen, wat kun je uit handen geven?

Doet het ertoe waar en of je verzekerd bent?

Aan welke kosten moet je denken en hoe krijg je inzicht?

Regeldingen waaraan je nog helemaal niet hebt gedacht? Zo ziet de nazorg eruit.