Groot of juist klein?

In de achterliggende weken heb ik weer verschillende families mogen begeleiden bij het afscheid van hun dierbare. Bijzonder om opnieuw te ervaren hoe ieder mens op z’n eigen wijze afscheid neemt.

Eén familie deed dit, samen met zo’n 250 belangstellenden, in het gebouw van hun geloofsgenootschap; een plaats die hen erg dierbaar is. Er waren meerdere sprekers en er werd gezongen door een groot zangkoor. Na afloop van de dienst werd er een toost uitgebracht op het leven. Al ruim voor het overlijden was de hele dag van de uitvaart, door meneer zelf volledig geregisseerd. Dit zorgde ervoor dat de familie zich minder bezig hoefde te houden met het nemen van beslissingen en zich meer kon richten op het afscheid nemen van hun lieve echtgenoot, vader en super-opa.

Een andere familie koos voor een klein afscheid met het eigen gezin. Met z’n twaalven staand rondom de kist, werden in een kleine aula mooie muziekstukken beluisterd en een aantal woorden gesproken. Met dit kleine groepje mensen werd het een heel waardevol en intiem moment. Na afloop was er koffie en daarna ging de familie elders nog een hapje eten samen.

Ondanks de grote verschillen, werd het voor beide families tot een troostrijk afscheid dat volledig past bij de overledene en diens wensen.

Hoe ziet een waardevol afscheid eruit voor jou?
Groot of misschien juist wel klein?
En heb je dat al eens met iemand besproken?

Kijk voor meer informatie over een gratis en vrijblijvend voorgesprek op https://www.stefanboddenberg.nl/werkwijze/