Natuurbegraven

Eeuwige grafrust, duurzaam en beter voor de aarde

Eeuwige grafrust in een prachtig uitgestrekt natuurgebied. Natuurbegraven heeft zo z’n voordelen. Een natuurbegrafenis spreekt niet
alleen natuurliefhebbers aan, maar wint ook aan populariteit onder mensen die hun nabestaanden niet willen opzadelen met de kosten
van terugkerende grafrechten, of niet willen dat hun graf na een aantal jaar wordt geruimd. Daarnaast ervaren ook de nabestaanden
het bezoeken van zo’n plek als extra bijzonder. Er zijn dan ook steeds meer mensen die kiezen voor natuurbegraven.

In deze video vertel ik meer over wat natuurbegraven inhoudt en welke voordelen natuurbegraven met zich meebrengt. De video is opgenomen op
Natuurbegraafplaats Koningsakker. 

Wat is natuurbegraven?

Natuurbegraven is een vrij nieuwe vorm van begraven, die door velen als een welkom alternatief voor regulier begraven wordt gezien. Bij een natuurbegrafenis komt het graf in een natuurgebied te liggen, waarbij de precieze plek vaak zelf uitgekozen kan worden! Mooi is dat er vaak keuze is tussen verschillende natuurtypen. Denk bijvoorbeeld aan een plek nabij het water of een graf dat verscholen ligt in het bos. Ieder graf gaat uiteindelijk op in de omgeving, waardoor de natuur zoveel mogelijk ongerept en behouden blijft. De kosten van een natuurgraf zijn eenmalig. De grafrust is eeuwig. De graven worden namelijk nooit geruimd. De kist of lijkwade waarin wordt begraven, is altijd gemaakt van natuurlijk materiaal. Dat is dus duurzaam en beter voor de aarde.

Voor nabestaanden; ruimte voor bezinning en een wandeling

Natuurbegraafplaatsen zijn over het algemeen prachtige stukken natuur. Soms is het niet eens herkenbaar als begraafplaats. Het iconische beeld van ‘reguliere begraafplaatsen’, meestal herkenbaar aan rijen van gedenktekens, ontbreekt. Een boomschijf als tijdelijk gedenkteken is meestal wel mogelijk, omdat deze ook opgaat in de natuur. Wanneer nabestaanden de natuurbegraafplaats bezoeken om hun dierbare te herdenken, biedt zo’n prachtig natuurgebied veel ruimte voor rust en bezinning. Het is dan ook een goed idee om een bezoek te combineren met een wandeling! Doordat het graf opgaat in de natuur is onderhoud niet nodig.Waarom natuurbegraven?

Er zijn verschillende overwegingen die bijdragen aan de keuze voor een natuurbegrafenis of een reguliere begrafenis. Bijvoorbeeld of er behoefte is aan een grafsteen of gedenkteken. Maar denk ook aan de behoefte voor een vaste bezoekplek, of de vraag of ook andere dierbaren op een bepaalde begraafplaats zijn begraven.

  • Je hebt de mogelijkheid om je eigen plek te kiezen
  • Eenmalige kosten: nabestaanden betalen geen terugkerende grafrechten
  • Begraafplaats is niet herkenbaar als begraafplaats en is vaak een prachtig wandelgebied of plek van rust en bezinning
  • Je geniet eeuwigdurende grafrust, het graf wordt nooit geruimd
  • Nabestaanden worden niet belast met onderhoud
  • Graf gaat op in de omgeving; de natuur blijft zoveel mogelijk ongerept en behouden
Waarom natuurbegraven - Stefan Boddenberg Uitvaartbegeleiding

Wat kost een natuurbegrafenis?

Dat hangt van verschillende factoren af. Belangrijk om te weten, is dat het niet duurder hoeft te zijn dan een reguliere begrafenis. Integendeel, doordat je niet te maken hebt met terugkerende grafrechten, kan het zelfs een zeer voordelige keuze zijn. Uiteraard hangt alles wel af van wat jij en/of je dierbaren voor ogen hebben. Neem vrijblijvend contact met me op voor advies, of om te sparren over de mogelijkheden!

Natuurbegraafplaatsen

De meeste natuurbegraafplaatsen liggen in Oost-Nederland. Hieronder vind je een overzicht van natuurbegraafplaatsen in de wijde regio. In Twente bieden Het Slingerbos (Eibergen), Begraafplaats Sprakelberg (Geesteren), De Stichting Hervormde Begraafplaats Haaksbergen (Haaksbergen) mogelijkheden aan voor natuurbegraven. Daarnaast ontwikkelt Natuurbegraven Nederland op Landgoed Christinalust tussen Enschede en Hengelo een nieuwe natuurbegraafplaats. 

Waar je ook woont, ik sta voor je klaar

Mijn werkgebied beperkt zich zeker niet tot mijn eigen woonplaats. Ik ben werkzaam in Arnhem, Elst, Huissen, Velp, Rheden, Dieren, Doesburg, de Liemers, de Achterhoek en Twente. Uiteraard kun je ook van mijn diensten gebruik maken als je buiten deze regio's woont.

Voor vragen of informatie ben ik telefonisch, via sms of WhatsApp bereikbaar.

Stuur je liever een e-mail? Dat kan via contact@stefanboddenberg.nl

Stefan Boddenberg Uitvaartbegeleiding

Het geeft jezelf rust als je je laatste wensen opgeschreven en besproken hebt. Hoe pak je dat aan?

Je naaste is overleden, wat wordt er van jou verwacht, wat kun je doen?

De uitvaart regelen en verzorgen, wat kun je uit handen geven?

Doet het ertoe waar en of je verzekerd bent?

Aan welke kosten moet je denken en hoe krijg je inzicht?

Regeldingen waaraan je nog helemaal niet hebt gedacht? Zo ziet de nazorg eruit.