Nooit voor haarzelf, maar altijd voor een ander.

Een week geleden ging de telefoon. Een lieve moeder en oma was na een periode van afnemende gezondheid op 90-jarige leeftijd overleden. Niet veel later zat ik in de auto, op weg naar het woonzorgcentrum in Winterswijk waar deze mevrouw woonde. In de afgelopen week heb ik haar kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen mogen begeleiden.

Samen hebben we op mooie wijze invulling gegeven aan het afscheid, waarbij ik de familie heb uitgenodigd om hierin zelf veel aandeel te hebben. Dit resulteerde in een waardevol afscheid dat helemaal paste bij deze mevrouw en haar familie. Een zoon en een schoondochter hebben mevrouw de laatste verzorging gegeven. Een kleindochter heeft de rouwauto bestuurd tijdens de rit van het uitvaartcentrum naar het crematorium. Tijdens de plechtigheid heeft een schoondochter een prachtig lied gezongen en een kleindochter vertelde over hoe heerlijk oma altijd voor haar kon koken. Een andere kleindochter speelde op de dwarsfluit het lied dat ze 13 jaar daarvoor ook bij het afscheid van haar opa had gespeeld.

Tijdens de plechtigheid was de liefde sterk voelbaar voor een vrouw die niet vaak aan zichzelf dacht, maar er altijd voor een ander was. Alleen op deze dag was alles anders. Nu dacht iedereen alleen aan haar…

Over de auteur

Kimberly