Op handen gedragen.

Spreekwoorden: (1914) Op de handen dragen (iemand -), d.w.z. de teederste zorg voor iemand hebben.

Het staat in het spreekwoordenboek in oude bewoording precies zo beschreven als datgene wat ik er mee wil bedoelen. Kort geleden mocht ik een familie begeleiden bij het afscheid van een lieve echtgenoot en (schoon)vader. Als ik een familie begeleid zet ik mij met hart en ziel in om alles tot in de puntjes te verzorgen. Deze familie was maar klein en de aanwezige nabestaanden waren niet in staat om zelf te helpen bij het tillen en verplaatsen van de kist en de overledene.

Ik stelde voor om hiervoor de professionele dragers van Ferentes in te zetten. Zij hebben ervoor gezorgd dat de overledene met ‘de teederste zorg’ naar zijn laatste rustplaats werd gebracht. Op verzoek van de familie werd de kist hierbij op de schouder gedragen. De nabestaanden konden zo in alle rust op een zeer waardevolle manier afscheid nemen van hun echtgenoot en (schoon)vader.

Foto’s geplaatst met toestemming van deze familie.
Fotografie: Peter Olijve