Een afscheid dat bij jou past 

Denk jij bij een uitvaart al snel aan standaard mogelijkheden? Plakje cake, grauwe zaal...? Dat is jammer, want ieder leven is anders. Mijn missie is dat het afscheid een treffend portret wordt van wie iemand was.

Als verpleegkundige heb ik jaren gewerkt met mensen in de laatste fase van hun leven. Ik weet hoe belangrijk het is om te luisteren en aandacht te hebben voor alle emoties. Naast het praktisch ontzorgen is dat waar ik als uitvaartbegeleider veel ruimte voor maak. We kijken welke wensen er zijn zodat ik kan meedenken en adviseren over alle mogelijkheden. Samen zorgen we voor een uniek afscheid.

Ik zie dat afscheid als een eerbetoon aan het leven. Elk leven mag gevierd worden, hoe oud of jong iemand ook is geworden. Echter, verdriet is er altijd. Voor nabestaanden is een mooi afscheid de basis voor het volgende hoofdstuk. Het begin van een fase zonder de persoon die ze zo gaan missen. Wanneer in die belangrijke periode alle details kloppen, is er rust en ontstaat er ruimte voor goede rouwverwerking.

"Als dertiger wil ik een vernieuwend geluid laten klinken in de uitvaartwereld."

Ik ben Stefan Boddenberg. Met mijn vrouw Thessa, onze twee zoons en dochter woon ik sinds een paar jaar in Arnhem. Mensen reageren regelmatig verrast als ze horen wat voor werk ik doe. Mijn oudste zoon omschrijft het zo mooi. Hij vertelt dat ik mensen help die verdrietig zijn om iemand die dood is gegaan. Het is voor mij een groot voorrecht om mensen in dit proces te mogen begeleiden.

Aanvoelen en meedenken

In mijn werk als verpleegkundige ontmoette ik vaak patiënten in de laatste levensfase. In deze periode leerde ik hen, maar ook hun naasten van dichtbij kennen. De bijzondere gesprekken die ik met hen had, zetten mij aan het denken. Steeds vaker kreeg ik het gevoel dat ik in de fase na het overlijden van betekenis wilde zijn. Een stage bij een uitvaartbegeleider bevestigde mijn gevoel en ik besloot de opleiding bij Meander Uitvaartopleidingen te volgen. In 2018 startte ik mijn eigen onafhankelijke uitvaartonderneming en inmiddels heb ik al tientallen families mogen begeleiden. Als dertiger wil ik een vernieuwend geluid laten klinken in de uitvaartwereld.

Met alle waardigheid die er is

Wat mij iedere keer weer raakt in mijn werk, is het voor de laatste keer verzorgen van het lichaam van de overledene. Ik doe dat op een respectvolle en waardige manier. Als de familie dat opmerkt en aan mij teruggeeft, raakt mij dat. Als ik na mijn werk thuiskom helpt het mij om samen met mijn vrouw een stuk te wandelen of om even bewust naar mooie muziek te luisteren. Zo kan ik alle indrukken laten landen en ontstaat er weer nieuwe ruimte om er te kunnen zijn voor nabestaanden.

Ik help nabestaanden het verhaal te vertellen van de persoon van wie ze houden. Als de overledene zijn of haar uitvaartwensen al eerder kenbaar heeft gemaakt, zijn nabestaanden daar vaak erg mee geholpen. Ik houd daarbij wel voor ogen dat de nabestaanden ook een aandeel hebben in het afscheid en dat zij niet alleen toeschouwer zijn. Bijvoorbeeld door naast de muziekstukken die iemand zelf heeft uitgekozen nog iets uit de muziekkeuze van de nabestaanden toe te voegen.


Kinderen betrekken bij de uitvaart


Er zijn ook veel mogelijkheden om kinderen een rol te geven tijdens het afscheid, door ze bijvoorbeeld de kist te laten beschilderen of mooie houten vlindersluitingen in te zetten. Ik heb altijd voorleesboekjes en knutselspullen bij me. Voor mij is het van belang dat iedereen zich gezien voelt en om de families die ik mag begeleiden een gerust gevoel te geven. Het gevoel dat we hun dierbare samen een mooi afscheid gaan geven. Zo delen we een aantal dagen iets heel speciaals.
Dit vertelden mensen over mijn begeleiding

Stefan kwam met de juiste ideeën, wist onze eigen creatieve initiatieven naadloos in te passen, heeft oog voor detail en voor de rol van jonge kinderen bij de uitvaart. Zijn verpleegkundige achtergrond geeft vertrouwen en bleek uit de liefdevolle behandeling van het lichaam van mijn vrouw.

Buurman van Stefan bij het overlijden van zijn vrouw.

Stefan heeft mij totaal vrij gelaten in de keuzes die ik kon maken en wilde maken. Hij kwam zelf ook met ideeën en opties wat mij alleen maar heeft geholpen. Daarnaast heeft hij ook altijd rekening gehouden met het budget dat ik daarvoor had. Erg fijn, want cijfers is wel het laatste waar je dan over wilt nadenken.

Marcella bij het overlijden van haar moeder.

Wat fijn dat je geen instantie hoeft te bellen maar rechtstreeks contact kan opnemen met iemand waarvan je weet dat hij je op alle mogelijke manieren gaat helpen en ook echt beschikbaar voor je is. En daar heb je ook behoefte aan: iemand die je bij de hand neemt bij alles wat er na het overlijden geregeld moet gaat worden terwijl je hoofd daar helemaal niet naar staat. Voor mij en de familie heeft Stefan dat helemaal waargemaakt. 

Hans bij het overlijden van zijn moeder.

Wist je trouwens dat;

  • Vaak wordt gedacht dat je verplicht bent om de uitvaart te laten verzorgen door de uitvaartonderneming die een verzekeraar aanwijst. Dat klopt niet: die keuze is helemaal vrij. Ik ben onafhankelijk, flexibel en transparant over alle kosten. Mijn zelfstandige rol maakt het mogelijk om alles af te stemmen op de wensen die er zijn, passend bij ieder budget.
     
  • Ik ben er voor alle leeftijden, alle achtergronden en alle overtuigingen. Ik werk vaak in de regio’s Arnhem, Rheden, Zevenaar, Doetinchem en Enschede, maar ook geregeld in andere delen van het land.

  • Ik ben van mening dat ieder leven gevierd mag worden. Er zijn tegenwoordig zoveel prachtige respectvolle manieren om afscheid te nemen en vaak is er veel meer mogelijk dan mensen denken.

  • Een paar weken na het afscheid ga ik bij nabestaanden langs om samen terug te kijken op het afscheid en te horen hoe het met ze gaat. In deze reviews deel ik een aantal van die terugblikken.

  • Ik ben dag en nacht bereikbaar en kom – met inachtneming van de huidige beperkingen – altijd bij mensen thuis om met elkaar te praten en alles voor te bereiden. Ook een voorgesprek behoort altijd tot de mogelijkheden.

Heb jij ook speciale wensen, zodat de uitvaart onvergetelijk wordt?

Je mag me altijd bellen

Meldnummer bij overlijden:

06 83 33 48 24

Je kunt me 24 uur per dag bellen als je dierbare overlijdt. En vind je het fijn om al voor het overlijden een gesprek te hebben? Veel mensen geeft het rust om, vrijblijvend, onderwerpen samen te bespreken en specifieke wensen al vast te leggen. Neem gerust contact met me op om hier verder over door te praten.