Mijn missie is dat het afscheid een ultiem portret wordt van wie jouw dierbare was.

Gedurende ons hele leven zijn we bezig om uiting te geven aan onze persoonlijkheid: hoe we er uitzien, het werk dat we doen, de invulling van onze vrije tijd. Toch worden er bij een uitvaart nog maar weinig mogelijkheden benut om uitdrukking te geven aan wie we werkelijk zijn. Terwijl een afscheid van een dierbare een weerspiegeling zou moeten zijn van diens leven en persoonlijkheid.

"Als dertiger wil ik een vernieuwend geluid laten klinken in de uitvaartwereld."

Ik ben Stefan Boddenberg. Als dertiger wil ik een vernieuwend geluid laten klinken in de uitvaartwereld. Ik spreek niet alleen generatiegenoten aan, voor als wij zelf afscheid moeten nemen, maar iedereen. Van alle leeftijden, alle achtergronden en alle overtuigingen.


Ik ben geboren en getogen in Twente. Om precies te zijn in Enschede. Verder ben ik de vader van Maurik en Domien en de man van Thessa. Samen wonen we alweer een aantal jaren in Arnhem.

Aanvoelen en meedenken

Ik volgde de opleiding tot uitvaartbegeleider bij Meander Uitvaartopleidingen, opgericht door de inspirerende vernieuwer Marjon Klaassen. Toen ik de opleiding had afgerond werd ik zelfstandig uitvaartondernemer. Ik ben heel blij dat ik deze stap heb gezet, want het past bij mij. In de periode rond een overlijden moet je vaak veel beslissingen nemen in korte tijd. Op dat moment is het zo belangrijk dat de uitvaartbegeleider goed aanvoelt, meedenkt, organiseert en ontzorgt.

Lachen en huilen

Voordat ik uitvaartbegeleider werd, werkte ik als verpleegkundige. Ik ontmoette in mijn werk veel patiënten in de laatste fase van hun leven. In deze ontroerende periode leerde ik de patiënt, zijn familie en vrienden vaak van heel dichtbij kennen. Er vloeiden natuurlijk tranen, maar er werd ook gelachen en we hadden vaak waardevolle gesprekken.


En dan ineens was er het onvermijdelijke en definitieve moment dat de patiënt daadwerkelijk overleed. Dit betekende voor mij niet alleen afscheid nemen van de patiënt, maar ook van de familie en vrienden die ik meestal al een aantal belangrijke dagen had begeleid. Na het overlijden van de patiënt voelde het heel ‘onaf’ als ik afscheid van hen moest nemen en de zorg uit handen moest geven aan een begrafenisondernemer. Ik werd nieuwsgierig naar het beroep van uitvaartbegeleider.

Dit vertelden mensen over mijn begeleiding

Stefan kwam met de juiste ideeën, wist onze eigen creatieve initiatieven naadloos in te passen, heeft oog voor detail en voor de rol van jonge kinderen bij de uitvaart. Zijn verpleegkundige achtergrond geeft vertrouwen en bleek uit de liefdevolle behandeling van het lichaam van mijn vrouw.

Buurman van Stefan bij het overlijden van zijn vrouw.

Stefan heeft mij totaal vrij gelaten in de keuzes die ik kon maken en wilde maken. Hij kwam zelf ook met ideeën en opties wat mij alleen maar heeft geholpen. Daarnaast heeft hij ook altijd rekening gehouden met het budget dat ik daarvoor had. Erg fijn, want cijfers is wel het laatste waar je dan over wilt nadenken.

Marcella bij het overlijden van haar moeder.

Wat fijn dat je geen instantie hoeft te bellen maar rechtstreeks contact kan opnemen met iemand waarvan je weet dat hij je op alle mogelijke manieren gaat helpen en ook echt beschikbaar voor je is. En daar heb je ook behoefte aan: iemand die je bij de hand neemt bij alles wat er na het overlijden geregeld moet gaat worden terwijl je hoofd daar helemaal niet naar staat. Voor mij en de familie heeft Stefan dat helemaal waargemaakt. 

Hans bij het overlijden van zijn moeder.

Rust

De week rondom de uitvaart is een bijzondere week. Eentje waarin de wereld even stilstaat, er ontzettend veel geregeld moet worden en het soms moeilijk is om echt de tijd te nemen voor verdriet. Ik neem de tijd om te luisteren naar je verhalen en wensen. Ik geef je de rust en ruimte om afscheid te nemen. Een uitvaart hoeft immers niet binnen een dag geregeld te zijn. Je hoeft geen overhaaste beslissingen te nemen.

Alle details moeten kloppen

Belangrijk voor mij is dat alles details voor jullie kloppen. Bijvoorbeeld geen plakje cake, maar een stuk versgebakken appeltaart bij de koffie, omdat jullie oma er zo van hield om dit voor jullie te bakken. Of een buitenlocatie bij een boerderij in plaats van de standaard aula in het crematorium, omdat opa genoot van het boerenleven. Misschien kies je wel voor een sjoelbak in de koffieruimte, omdat je oom onverslaanbaar was in dat spel? Het is ook mogelijk om de kinderen met spelmateriaal op een bijzondere manier betrekken bij het afscheid.

Heb jij ook speciale wensen, zodat de uitvaart onvergetelijk wordt?

Je mag me altijd bellen

Meldnummer bij overlijden:

06 83 33 48 24

Je kunt me 24 uur per dag bellen als je dierbare overlijdt. En vind je het fijn om al voor het overlijden een gesprek te hebben? Veel mensen geeft het rust om, vrijblijvend, onderwerpen samen te bespreken en specifieke wensen al vast te leggen. Neem gerust contact met me op om hier verder over door te praten.