Een afscheid dat bij jou past 

Denk jij bij een uitvaart al snel aan standaard mogelijkheden? Plakje cake, grauwe zaal...? Dat is jammer, want ieder leven is anders. Mijn missie is dat het afscheid een treffend portret wordt van wie iemand was.

Als verpleegkundige zorgde ik voor mensen in de laatste fase van hun leven. Van dichtbij maakte ik mee hoe mensen sterven. Ik ken hierdoor van nature het belang van luisteren, van aandacht hebben voor alle emoties. Daar maak ik ruimte voor als uitvaartbegeleider, naast de praktische kant - het ontzorgen. We kijken samen welke wensen er zijn voor de uitvaart. Ik geef advies en denk mee over alle mogelijkheden. Zorgen voor een uniek afscheid, dat doen we samen.

Ik zie dat afscheid als een eerbetoon aan het leven. Elk leven mag gevierd worden, hoe oud of jong iemand ook is geworden. Maar verdriet over het verlies is er altijd. Voor nabestaanden is een mooi afscheid de basis voor het volgende hoofdstuk. Het begin van een fase zonder de persoon die ze zo gaan missen. Wanneer in die belangrijke periode alle details kloppen, is er rust en ontstaat er ruimte voor goede rouwverwerking.

"Als dertiger wil ik een vernieuwend geluid laten klinken in de uitvaartwereld."

Ik ben Stefan Boddenberg. Met mijn vrouw Thessa, onze twee zoons en dochter woon ik sinds een paar jaar in Arnhem. Mensen reageren regelmatig verrast als ze horen wat voor werk ik doe. Mijn oudste zoon omschrijft het zo mooi; “Papa helpt mensen die verdrietig zijn om iemand die dood is gegaan.” Het is voor mij een groot voorrecht om mensen in dit proces te mogen begeleiden.

Leven en dood, onlosmakelijk verbonden

In mijn werk als verpleegkundige ontmoette ik vaak patiënten in de laatste levensfase. In deze periode leerde ik hen, maar ook hun naasten van dichtbij kennen. De bijzondere gesprekken die ik met hen had, zetten mij aan het denken. Steeds vaker kreeg ik het gevoel dat ik in de fase na het overlijden van betekenis wilde zijn. Een stage bij een uitvaartbegeleider bevestigde mijn gevoel en ik besloot de opleiding bij Meander Uitvaartopleidingen te volgen. In 2018 startte ik mijn eigen onafhankelijke uitvaartonderneming en inmiddels heb ik al vele families mogen begeleiden. Ik sta als dertiger vol in het leven en wil graag een nieuw geluid laten klinken binnen mijn vakgebied. Uitvaarten horen voor mij namelijk thuis bij 'midden in het leven staan'. Leven en dood zijn onlosmakelijk verbonden.

Met alle waardigheid die er is

Wat mij iedere keer weer raakt in mijn werk, is het voor de laatste keer verzorgen van het lichaam van de overledene. Ik doe dat op een respectvolle en waardige manier. Als de familie dat opmerkt en aan mij teruggeeft, raakt mij dat. Als ik na mijn werk thuiskom helpt het mij om samen met mijn vrouw een stuk te wandelen of om even bewust naar mooie muziek te luisteren. Zo kan ik alle indrukken laten landen en ontstaat er weer nieuwe ruimte om er te kunnen zijn voor nabestaanden.

Ik help nabestaanden het verhaal te vertellen van de persoon van wie ze houden. Als de uitvaartwensen van de overledene bekend zijn, zijn nabestaanden daar vaak erg mee geholpen. Ik zorg er echter ook voor dat de nabestaanden een aandeel hebben in het afscheid en niet alleen toeschouwer zijn. Bijvoorbeeld door naast de muziekstukken die iemand zelf heeft uitgekozen nog iets uit de muziekkeuze van de nabestaanden toe te voegen.


Kinderen betrekken bij de uitvaart


Voor mij is het van belang dat iedereen zich gezien voelt. Ik zorg ervoor dat de families die ik mag begeleiden een gerust gevoel hebben. Daar horen de kinderen helemaal bij. Ik heb altijd voorleesboekjes en knutselspullen bij me. Maar kinderen kunnen ook een rol krijgen tijdens het afscheid zelf. Door hen bijvoorbeeld de kist te laten beschilderen of mooie houten vlindersluitingen te gebruiken voor het sluiten van de kist. Samen zorgen we ervoor dat we hun dierbare een mooi afscheid gaan geven. Zo delen we een aantal dagen iets heel speciaals.
Dit vertelden mensen over mijn begeleiding

Stefan kwam met de juiste ideeën, wist onze eigen creatieve initiatieven naadloos in te passen, heeft oog voor detail en voor de rol van jonge kinderen bij de uitvaart. Zijn verpleegkundige achtergrond geeft vertrouwen en bleek uit de liefdevolle behandeling van het lichaam van mijn vrouw.

Buurman van Stefan bij het overlijden van zijn vrouw.

Stefan heeft mij totaal vrij gelaten in de keuzes die ik kon maken en wilde maken. Hij kwam zelf ook met ideeën en opties wat mij alleen maar heeft geholpen. Daarnaast heeft hij ook altijd rekening gehouden met het budget dat ik daarvoor had. Erg fijn, want cijfers is wel het laatste waar je dan over wilt nadenken.

Marcella bij het overlijden van haar moeder.

Wat fijn dat je geen instantie hoeft te bellen maar rechtstreeks contact kan opnemen met iemand waarvan je weet dat hij je op alle mogelijke manieren gaat helpen en ook echt beschikbaar voor je is. En daar heb je ook behoefte aan: iemand die je bij de hand neemt bij alles wat er na het overlijden geregeld moet gaat worden terwijl je hoofd daar helemaal niet naar staat. Voor mij en de familie heeft Stefan dat helemaal waargemaakt. 

Hans bij het overlijden van zijn moeder.

Weet je trouwens dat;

  • vaak gedacht wordt dat je verplicht bent om de uitvaart te laten verzorgen door de uitvaartonderneming die een verzekeraar aanwijst? Dat klopt niet: die keuze is helemaal vrij. Ik ben onafhankelijk, flexibel en transparant over alle kosten. Mijn zelfstandige rol maakt het mogelijk om alles af te stemmen op de wensen die er zijn, passend bij ieder budget.
     
  • ik er ben voor alle leeftijden, alle achtergronden en alle levensovertuigingen? Ik werk vaak in de regio’s Arnhem, Rheden, Zevenaar, Doetinchem en Enschede, maar ook geregeld in andere delen van het land.

  • elk leven het waard is om gevierd te worden? Er zijn zoveel prachtige, unieke maar vooral ook persoonlijke manieren om afscheid te nemen. Er is vaak veel meer mogelijk dan mensen denken.

  • ik een paar weken na het afscheid langsga bij nabestaanden? Samen kijken we terug op het afscheid. Ik luister naar hoe het met hen gaat. In deze reviews deel ik een aantal van die terugblikken.

  • ik dag en nacht bereikbaar ben? Ik kom altijd bij mensen thuis om met elkaar te praten en alles voor te bereiden. Ook een voorgesprek behoort altijd tot de mogelijkheden.

Heb jij ook speciale wensen, zodat de uitvaart onvergetelijk wordt?

Je mag me altijd bellen

Meldnummer bij overlijden:

06 83 33 48 24

Je kunt me 24 uur per dag bellen als je dierbare overlijdt. En vind je het fijn om al voor het overlijden een gesprek te hebben? Veel mensen geeft het rust om, vrijblijvend, onderwerpen samen te bespreken en specifieke wensen al vast te leggen. Neem gerust contact met me op om hier verder over door te praten.