Schoonheid biedt troost.

Gisteren was ik uitgenodigd voor een bedrijfsbezoek bij een uitvaartkistenfabrikant. Tijdens de uitgebreide rondleiding door het bedrijf werd mij al snel duidelijk hoeveel zorg en aandacht hier wordt besteed aan het vervaardigen van uitvaartkisten. Veel werknemers waren vol overgave bezig met hun onderdeel van het productieproces; van het drogen van de kletsnatte ruwe eikenhouten planken tot het zorgvuldig naaien van de bekleding en hoofdkussentjes. Bijzonder om dit proces van zo dichtbij te mogen zien.

Er is tegenwoordig ontzettend veel keuze, waardoor voor ieder afscheid een omhulling (kist, mand of wade) gevonden kan worden die bij de overledene en de nabestaanden past. Tot in de kleinste details kan een afscheid worden vormgegeven. Zo kwam ik deze kistsluitingen tegen met een hartje. Net even anders, maar een prachtig detail.

Bij een afscheid zijn die details juist zo belangrijk. Alle details samen geven het afscheid haar schoonheid. En juist die schoonheid biedt vaak zoveel troost aan wie achterblijft…