Uit eerbied en respect…

De telefoon gaat. Ik zie op het display van mijn telefoon dat het 03.42 uur is. Een dochter die ik eerder die week al had gesproken, vertelt mij dat haar moeder kort daarvoor is overleden. Ze mocht 93 jaar worden.

In het gesprek dat we eerder die week hadden vertelden de kinderen al dat hun moeder graag witte bloemen wilde bij haar uitvaart. Toen even later ook het rouwvervoer ter sprake kwam, stelde ik voor om ook een witte rouwauto te reserveren voor de dag van de uitvaart.
Afgelopen zaterdag reed de naaste familie in een rouwstoet naar het crematorium. Uit eerbied en respect voor mevrouw liep ik voor de rouwauto en begeleidde ik de rouwstoet het terrein van het crematorium op.

In het verkeer merk je dat voorbijgangers heel anders op een rouwstoet reageren dan zo’n 30 jaar geleden. Men stapte toen nog van de fiets, zette de hoed af en knikte als blijk van respect. Anno 2018 is daar veel in veranderd. Het straatbeeld is drukker en mensen hebben meer haast. Men lijkt niet meer berekend op een passerende rouwstoet. Toch ben ik ervan overtuigd dat het merendeel van de weggebruikers respect op kan brengen voor de laatste rit van een overledene.

Stelling: Je kunt het weggebruikers eigenlijk niet kwalijk nemen dat ze de rouwauto of één van de 10 personenauto’s uit de stoet wel eens over het hoofd zien.

Wat vinden jullie??