Kisten

Welke grafkist kies je?

Of je nu zelf aangeeft welke wensen je hebt voor je uitvaart of dit overlaat aan je nabestaanden, één vraag na een overlijden is onvermijdelijk: hoe wordt de overledene omhuld? Omdat er talloze mogelijkheden zijn en zaken om rekening mee te houden heb ik voor je op een rij gezet waarmee je rekening kunt houden en waaruit je kunt kiezen.

Op deze pagina zoom ik in op de keuze voor een grafkist als vorm maar je kunt ook kiezen voor een lijkwade. Hierover vertel ik je meer op deze inspiratiepagina over lijkwade.

Omdat er talloze mogelijkheden zijn en zaken om rekening mee te houden, vraagt Merijntje Stefan honderduit over dit onderwerp in deze video.

Handgemaakte wilgenmand van Beerenberg

Handgemaakte wilgenmand van Beerenberg

Van welke materialen kan een grafkist zijn gemaakt?

“Waar kan een grafkist niet van zijn gemaakt?” zou ik haast willen zeggen. Er is zo ontzettend veel mogelijk. De wet geeft alle ruimte voor een unieke, eigen keuze en zegt alleen: het lichaam van de overledene moet bedekt zijn tijdens vervoer, tijdens het begraven en gecremeerd worden.

Er zijn grafkisten van spaanplaat, massief hout, houtvezel, karton, maar er zijn ook manden gevlochten van riet, bananenblad of wilgentenen. Een mand kan een gesloten structuur hebben maar er zijn ook gevlochten omhullingen waar je doorheen kijkt. Dan leg je de overledene bijvoorbeeld in een wade. Er is zelfs een ontwerp van een grafkist bestaande uit levende materialen: schimmels vormen hierbij de kist. 

Kun je zelf je grafkist ontwerpen? Ja dat kan!


kisten - Uitvaartkist massief ongeschaafd populierenhout van Van Wijk

Uitvaartkist massief ongeschaafd populierenhout van Van Wijk

Kun je zelf je grafkist ontwerpen? Ja dat kan!
Maar hou rekening met de regels van de plek waar je begraven of gecremeerd wordt.

Bij cremeren – sommige materialen beschadigen de techniek van de oven.

  • Er mag geen metaal aan de kist zitten, zorg voor houten handgrepen of zorg ervoor dat metalen onderdelen aan de kist demontabel zijn;

Bij een natuurbegrafenis – hou rekening met het milieu, de materialen vergaan in de grond.

  • Kies natuurlijke materialen, spaanplaat is uit den boze voor het milieu vanwege de lijm die erin is verwerkt maar ook een kist met een laagje fineer van kunststof is niet toegestaan;

Ik begeleid je hierin en zal je altijd helpen om de keuzes te maken die passen bij de wensen en bij wat er wel en niet mag.

Milieuvriendelijkheid en grafkisten

Wil je een zo milieuvriendelijke grafkist kiezen omdat je het milieu zo min mogelijk wilt belasten? De keuze bij de leveranciers van grafkisten is de laatste jaren steeds groter geworden en beter ingericht op zo min mogelijk belasting van het milieu. Waar voorheen de spaanplaatkist het meest verkocht wordt, zie je nu heel veel andere oplossingen.
Hoe maak je een keuze voor de juiste grafkist?

Als je na het lezen van deze informatie denkt: ik weet wat ik wil! Vraag dan het boekje ‘Mijn laatste wens’ aan. Je kunt jouw wensen vastleggen in dit wensenboekje wat ik speciaal daarvoor heb ontwikkeld.

Als er niets is vastgelegd door de overledene, ga ik in gesprek met de nabestaanden over het leven van de overledene en onderzoek samen wat een juiste keuze kan zijn. Een paar voorbeelden:

  • Stel de overledene was timmerman, hoe mooi is het dan om te kiezen voor een zelfgemaakte kist van massief hout?
  • Of de overledene had een passie voor mooie stoffen. Dan is het logisch om te kijken wat er mogelijk is met een lijkwade van stof.
  • Hield de overledene van bloemen? Dan kun je een bloemenprint op de kist laten drukken of werken met echte bloemen verwerkt in een rieten mand.
kisten - Uitvaartkist met klaprozen van Beerenberg

Uitvaartkist met klaprozen van Beerenberg


De kist beschilderen of versieren

Je kunt ervoor kiezen om samen met de nabestaanden, familie of kleinkinderen de grafkist of de deksel van de kist beschilderen of versieren met andere materialen. Het is een bijzonder proces om dit samen te doen. Ik hoor achteraf altijd dat dit bijdraagt aan het verweven van het verlies, het helpt om zo’n rouwproces samen te doorleven.

De kist versieren kan in het huis van de overledene plaatsvinden, in het rouwcentrum, of zelfs nog bij leven bijvoorbeeld als er sprake is van geplande euthanasie. Ik zorg ervoor dat de materialen voor handen zijn en stem met de nabestaanden af wat het mooiste moment is voor dit onderdeel.

De kist beschilderen of versieren
Sluiten van de kist - houten kist sluitingSluiten van de kist

Een kist wordt normaal gesproken gesloten met een schroef met houten bolletje. Radbout Spruit heeft een ontwerp gemaakt van een houten sluiting in de vorm van een vlinder. De vlinders kunnen worden versierd door familieleden en kleinkinderen. Het maakt de beleving van het sluiten van de kist zachter en kinderen kunnen betrokken worden bij dit moment van sluiten.

De vlinders staan symbool voor het afscheid nemen en zij zitten op de kist rondom hun dierbare. Naderhand kunnen de vlinders mee naar huis worden genomen. Er zitten kaarshouders bij de houten vlinder. Zo kun je naderhand een eigen gedenkplekje inrichten en een kaarsje branden.

Wat kost nu eigenlijk zo’n grafkist?

Het is best lastig om over de kosten van een uitvaart te praten maar het is zo belangrijk om hier helder en transparant over te zijn! Een rol voor mij als uitvaartbegeleider. Ik laat zoveel mogelijk van de keuzes en bijbehorende kosten zien tijdens het voorbereiden van de uitvaart of tijdens een oriënterend gesprek. De reikwijdte van de kosten voor een grafkist is enorm.

De goedkoopste grafkist kost op dit moment zo’n € 200,- à € 250,-, dan zijn er heel veel kisten die rond de € 600,- kosten, zoek je Italiaanse ontwerpen of typisch Amerikaanse kisten dan kom je echt veel hoger uit. De meeste mensen kiezen voor het gemiddelde hiervan.

Belangrijk dus om te zorgen dat je de kosten op een rij hebt en een bedrag of verzekering hebt om deze kosten te dekken. 

Meer weten?

Wil je meer weten over de mogelijkheden van de grafkist en wil je daarover met mij in gesprek over jouw wensen? Ik kom graag bij je langs. Maak gerust een afspraak of vraag alvast het boekje ‘Mijn laatste wens’ aan.

Stefan Boddenberg Uitvaartbegeleiding

Het geeft jezelf rust als je je laatste wensen opgeschreven en besproken hebt. Hoe pak je dat aan?

Je naaste is overleden, wat wordt er van jou verwacht, wat kun je doen?

De uitvaart regelen en verzorgen, wat kun je uit handen geven?

Doet het ertoe waar en of je verzekerd bent?

Aan welke kosten moet je denken en hoe krijg je inzicht?

Regeldingen waaraan je nog helemaal niet hebt gedacht? Zo ziet de nazorg eruit.