Wades

Welke lijkwade kies je?

Soms is een grafkist niet de meest passende omhulling voor de overledene maar is een lijkwade een mooiere keuze. Deze keuze kun je van tevoren al voor jezelf aanvoelen en vastleggen maar ook de nabestaanden kunnen kiezen voor een wade. Welke keuzes zijn er?

Je kunt voor de omhulling ook kiezen voor een grafkist. Hierover vertel ik je meer op deze pagina.

Omdat er talloze mogelijkheden zijn en zaken om rekening mee te houden, vraagt Merijntje Stefan honderduit over dit onderwerp in deze video.

Waarom kiezen voor een lijkwade?

Waarom kiezen voor een lijkwade?

Een lijkwade is een schitterende manier om de overledene te omhullen in zachte materialen. Op het moment dat een grafkist niet passend voelt, is de lijkwade een mooi alternatief.

Een wade is een fenomeen dat zijn oorsprong vindt in de oudheid. Denk maar aan het oude gebruik waarbij de overledene in doeken gewikkeld werd. Een heel natuurlijke manier van omhullen die al generaties lang bestaat.

Omdat de wade een duurzaam, milieuvriendelijk alternatief biedt, past de lijkwade uitstekend bij de vorm van begraven die steeds vaker wordt gekozen: natuurbegraven.

Draagbaar van natuurlijke materialen


Draagbaar bij wade - Wilgentakkenbaar van Beerenberg

Wilgentakkenbaar van BeerenbergEr zijn speciale draagbaren ontworpen die passen bij de keuze voor een wade. Het ontwerp en de uitvoering houdt rekening met de keuze voor natuurlijke materialen en milieuvriendelijke oplossingen. Denk aan draagbaren van riet, hout en twijgen.

De overledene wordt in een wade gewikkeld en op een baar van hout gelegd zodat het mogelijk is om de overledene te tillen, te dragen en op te baren. 
Hoe maak je een keuze voor de juiste lijkwade?

Denk je na het lezen van deze informatie: ik weet wat ik wil! Vraag dan het boekje ‘Mijn laatste wens’ aan. In dit wensenboekje kun je jouw wensen vastleggen. Dat maakt het voor de nabestaanden eenvoudiger om te weten welke keuze ze kunnen maken, ook voor de wade.

Dikwijls is er niets vastgelegd door de overledene. Op dat moment ga ik in gesprek met de nabestaanden. We praten over het leven van de overledene. Samen gaan we opzoek naar de juiste keuze. Een paar voorbeelden van passende waden:

  • De overledene had een stoere, stevige uitstraling en stond praktisch in het leven. Dan kun je bijvoorbeeld kijken naar een lijkwade gemaakt van spijkerstof.
  • De overledene had een grote liefde voor natuur en bloemen. Dan kun je een stof met bloemenprint in de lijkwade verwerken of kies je voor stof die een naturel uitstraling heeft zoals linnen. Of je kiest ervoor om echte bloemen tussen de vouwen van de wade te leggen. 
 Spijkerstof wade van Wikkelgoed

                                                Spijkerstof wade van Wikkelgoed


Kant en klare lijkwades

Er worden verschillende soorten kant en klare lijkwades verkocht. Deze wades bestaan uit natuurlijk afbreekbare materialen; stoffen zonder plastic als polyester of elastische materialen. Denk aan spijkerstof, linnen, biologisch katoen, zijde of wol.


Zelf een lijkwade maken

Je kunt er ook voor kiezen om een eigen wade maken, bij leven. Je gaat onder begeleiding van een deskundige aan de slag om je eigen wade te maken van materialen die helemaal bij jouw persoonlijkheid passen. Zo kun je nog tijdens je leven op een hele mooie manier toewerken naar het moment wat ons allemaal ooit te wachten staat.

sluiten van een lijkwade - linnen wade van Wikkelgoed

Linnen wade van WikkelgoedSluiten van een lijkwade

Het vouwen van een lijkwade is een speciaal proces. Als de overledene in de wade gewikkeld wordt, kun je de wade elke dag een stukje verder dichtvouwen met pas op het einde het bedekken van het gezicht. Een bijzonder proces dat kan bijdragen aan rouwverwerking.

Wat kost nu eigenlijk zo’n lijkwade?

Ik merk als uitvaartbegeleider dat het lastig is om te praten over de kosten van een uitvaart. Ik vind het echter van groot belang om hierover in gesprek te gaan met elkaar en ik ben open en duidelijk over dit onderdeel van de uitvaart. Als we de uitvaart voorbereiden begeleid ik de nabestaanden op het gebied van keuzes versus de kosten. Tijdens een oriënterend gesprek bij leven kan ik je de opties laten zien en geef ik inzicht in de kosten.

Een cursus lijkwades maken met een kleine groep medecursisten begint bijvoorbeeld bij c.a. € 400,- exclusief de materialen. Een kant-en-klare lijkwade van bijvoorbeeld spijkerstof begint bij c.a. € 460,- , wol en zijde beginnen bij € 1000,-.

Het is belangrijk om te zorgen dat je de kosten op een rij hebt. Zo kun je ervoor zorgen dat je een verzekering hebt die de kosten dekt, of zelf een bedrag reserveert hiervoor.

Meer weten?

​Ben je na het lezen van dit artikel benieuwd naar de mogelijkheden van de lijkwade en wil je met mij in gesprek over jouw wensen? Graag kom ik bij je langs. Maak gerust een afspraak of vraag alvast het boekje ‘Mijn laatste wens’ aan.

Stefan Boddenberg Uitvaartbegeleiding

Het geeft jezelf rust als je je laatste wensen opgeschreven en besproken hebt. Hoe pak je dat aan?

Je naaste is overleden, wat wordt er van jou verwacht, wat kun je doen?

De uitvaart regelen en verzorgen, wat kun je uit handen geven?

Doet het ertoe waar en of je verzekerd bent?

Aan welke kosten moet je denken en hoe krijg je inzicht?

Regeldingen waaraan je nog helemaal niet hebt gedacht? Zo ziet de nazorg eruit.